Ulpia Traiana Sarmisegetusa

Ulpia Traiana Sarmisegetusa

La circa 20 km de Hateg, in comuna Sarmisegetusa, in partea de sud-vest a depresiunii Hateg, se afla ruinele capitalei Daciei Romane, numita si Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fondata de guvernatorul Terentius Scaurianus intre anii 108 – 110. Timp de doua secole acesta a fost centrul politico-administrativ al provinciei Dacia.
Sediile guvernatorului, al administratiei, al aparatului fiscal, al centrelor militar, economic si religios isi aveau locul dupa zidurile cetatii.In timpul domniei Imparatului Hadrian (117-138), Sarmizegetusa a fost denumita Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, iar mai apoi, in perioada 222-235 i s-a adaugat epitetul de metropolis.

Astazi se pot vizita urmele Forului Coloniei, amfiteatrul (locul unde se desfasurau serbarile, luptele gladiatorilor) si necropola antica

Capitoliul de la Sarmisegetuza este unicul de acest fel din Tara. Acesta a fost aflat in anul 150, iar in fiecare an pe 23 mai se celebra ziua templului lui Jupiter, eveniment care a devenit cea mai importanta sabatoare a Daciei Romane.

O alta mare descoperire a fost facuta intr-un sir de cladiri situate la vest de primul for de la Sarmisegetuza. Este vorba despre identificarea templului lui Iarhibol, zeul Soarelui din Palmira (Siria).

De altfel, ruinele Ulpiei Traiana Sarmisegetusa sunt cel mai interesant obiectiv turistic din aceasta zona, oferind turistilor imaginea unui oras roman, la fel ca multe altele, cu forul, palatul augustalilor, thermele, amfiteatrul, edificii publice si particulare. In 1982 a fost inaugurat un muzeu unde se afla expuse obiecte de argint si bronz, ceramica, statuii ale zeilor romani, monede, pietre de mormant, medalione, mozaicuri, fibule si altele.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.