Tara Hategului

Din “Tarile” Romaniei, Tara Hategului pe o intindere relativ restransa, de numai 1000 kmp, are una dintre cele mai mari densitati a locurilor cu pregnanta semnificatie  istorica si culturala, insiruite pe durata a doua milenii. . Tarii Hategului i s-a atribuit titlul de “Geopark al Dinozaurilor” pentru exceptionala valoare a mostenirii geologice si contributia la dezvoltarea durabila a teritoriului.

Capitala acestui tinut frumos, aflat in inima Ardealui si strajuit de munti (Retezat, Sureanu, Poiana Rusca), orasul Hateg este punctul de pornire catre dinozauri, castele, biserici,munti si zimbri.

Citate despre Tara Hategului

“Probabil ca nu exista in Romania un perimetru asa de restrans care sa concentreze atat de multe lucruri de vazut si admirat.” (Adrian Andrei Rusu)

“Tara Hategului  intruneste in sine tot ce are Ardealul mai bun si mai frumos.” (Ion Pop Reteganu)

“Dintre toate regiunile locuite astazi de romani la nord de Dunare, Banatul si Oltenia, cu prelungirea lor cea comuna in afara Hategului, sunt singurele care reprezinta o continuitate neantrerupta geografico-istorica a neamului romanesc-un cuib de unde se romanizau treptat asezrile spre apus, spre crivat si spre rasarit, ba indirect si cele de peste Dunare, cuibul mereu descarcandu-si prinosul, dar remarcand totdeauna plin.” (Bogdan Petriceicu Hasdeu)

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.