ORASUL HATEG

ORASUL HATEG

Asezat in depresiunea cu acelasi nume, la o altitudine de 310 – 350 m, inconjurat de muntii Poiana Ruscai, Retezat si Sureanu, Hategul are farmecul specific unui orasel montan de provincie (cu o populatiede 11.000 locuitori) si reprezinta o poarta de acces catre minunatiile Masivului Retezat , unul dintre cele mai mari si mai vechi parcuri nationale din Romania .

Aceasta zona are un potential turistic deosebit, bazat pe triunghiul natura-istorie-credinta. Bisericile din Tara Hategului (Densus, Strei, Santamaria Orlea si celebra manastire Prislop) sunt vestite in lume datorita vechimii si frumusetii lor, urmele romane sunt deosebit de puternice (in apropiere de Hateg se afla capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa),peisajele fiind de o frumusete greu de egalat.

Geografic, orasul este asezat la rascrucea drumurilor care duc spre Deva, Petrosani si Timisoara.Legatura cu municipiul Hunedoara (26 km) se face un drum care strabate o zona deluroasa cu un pitoresc deosebit.Toate drumurile de acces sunt asfaltate.Semnal GSM pentru toti operatorii din Romania .

Distante fata de orase importante: Deva – 42 km, Petrosani – 50 km, Caransebes – 70 km, Alba Iulia- 80 km, Timisoara – 180 km, Bucuresti – 380 km.
Hategul poate fi considerat centrul uneia din cele mai atractive zone din Romania pentru turismul cultural si istoric. Prima atestare documentara dateaza din 1247, cand orasul a fost mentionat intr-o Diploma a regelui Bela al IV-lea(Terra Harszoc). Timp de doua secole a fost resedinta cnejilor romani locali, iar din 1457 a devenit cetate regeasca, in posesia principilor ardeleni si a adapostit garnizoana granicereasca a carei misiune era sa pazeasca frontiera de sud a Imperiului Austriac

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.