Cetatea si biserica Colt

La 18 km de Hateg, pe un drum ce serpuieste pe sub poalele dealurilor se afla comuna Rau de Mori, o straveche asezare de cneji romani, locul de origine al familiei Candea, amintita la inceputul veacului al XIV-lea, care a avut un mare rol in viata sociala si politica a Transilvaniei si tinutului Hateg.
Mergand mai departe, inspre Rausor (unde se afla si o partie de ski), una dintre portile de intrare in Parcul National Retezat, se afla ruinele cetatii Colt, si biserica cu acelasi nume. Cetatea, cocotata in varful unei stanci ce strajuieste drumul si biserica de piatra l-au inspirat pe Jules Verne sa scrie romanul “Castelul din Carpati”.

Manastirea si cetatea Colt sunt inconjurate de fascinante povestiri si un mister aparte. Castelul, subiect al romanului “Castelul din Carpati” al lui Jules Verne, avea rol de refugiu, a fost construit in jurul anului 1280. Biserica a fost construita la inceputul secolului al XIV-lea, intre anii 1310-1315 si se remarca din doua elemente deosebite: in primul rand prin amplasarea unui turn peste altar si apoi prin resturile de pictura murala din interior.Ea a fost construita cu elemente caracteristice bisericilor din zona Hategului: acoperis piramidal al turnului din piatra, contraforturi, arce cu material din piatra fatuita. Chiliile calugarilor se aflau in turn si se pare ca viata monahala a inceput aici odata cu edificarea bisericii. Pictura interioara a fost facuta in jurul anului 1350 de acelasi pictor Stefan, care a pictat si bisericile din Ostrov si Densus.

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.