Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

La doar 25 de km de orasul Hateg, Castelul Corvinilor reprezinta una din cele mai frumoase si bine conservate constructii de acest gen din epoca medievala, fiind cea mai vestita proprietate ale lui Iancu de Hunedoara, impresionand prin prezenta sa. Pentru cei atrasi de evul mediu, castelul reprezinta un monument singular in Romania si printre cele mai atractive din spatiul european.

Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata de majoritatea cercetatorilor in secolul XIV, iar Ioan de Hunedoara initiaza dupa 1440, constructii de mare amploare vaznd transformarea cetatii intr-un castel, prima etapa cuprinzand ridicarea a doua curtine in jurul vechii cetati, construite din blocuri de calcar dolomitic, prevazute cu creneluri la partea superioara.

Aceste ziduri de curtina erau flancate de turnuri circulare si rectangulare, primele constituind o noutate pentru arhitectura militara a Transilvaniei secolului XV. Un punct de interes in castel il reprezinta fantana, sapata in spatiul dintre curtina veche si cea noua. Aceasta fantana are si o legenda proprie, pe care o puteti afla la fata locului.

Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut pe 4 piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti.

Monumentul Castelul Corvinilor are un farmec aparte datorat stilurilor de constructie diverse, a prezentei unor inovatii in plan militar , precum si a vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Aceasta constructie a suferit de-a lungul timpului numeroase modificari devenind in timpul lui Iancu o somptuoasa locuinta nu numai un punct strategic.

Iancu de Hunedoara a fost cel care i-a oprit pe turci la Belgrad, in avantul lor spre Europa, prin statele balcanice, dupa cucerirea Constantinopolului in 1456. Nu se mai prea stie ca, printr-o decizie a Vaticanului, si azi mai bat clopotele in bisericile catolice, la miez de zi, in cinstea acelei victorii.

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.